split box passive residence

New Zealand’s Mellon-Morse Architects designed their ‘Split Box’ residence to take full advantage of its Kennedy Bay location, spectacular cliffside views and full-on sunny exposures.

split box low impact residence

The home is made of renewable, low impact materials and uses its vast glass expanses to passively heat its big cement slab during the day to provide heat at night. Smaller windows at the top and bottom of the home’s window array allow for venting and passive airflow when things heat-up.

split box residence ocean view

split box resid. interiorThe house is a split design – both top and bottom and horizontally – with living and dining downstairs and sleeping and bathing upstairs. The design also allows for rainwater capture which is a necessity in the remote seaside location. The center split channels rainwater into an underground storage container.

The home’s wooden facade and structure feature locally harvested macrocarpa which, on the exterior, has been allowed to naturally weather. Interior finishes are natural oil.